Cavaletti training met je dressuurpaard

Cavaletti training in de dressuur

De cavaletti opnemen in de dressuur training is in Duitsland heel gebruikelijk, het grote voorbeeld is Ingrid Klimke welke bijna dagelijks traint met cavaletti.

Door het trainen van cavaletti worden paarden soepeler, buigzamer, actiever en krijg je een mooi ritme waarbij de paarden de gangen beter ontwikkelen.

In het begin zullen de paarden wat onwennig zijn maar elk paard kan cavaletti lopen of is het te leren. Overdrijf niet in het begin maar start met enkele cavaletti.

Door de cavaletti te draaien kun je ze op verschillende hoogtes zetten waarbij het paard in een nog betere takt gaat lopen.

Met de cavaletti kun je eindeloos variëren en goed te gebruiken in de dagelijkse training.

Varieer met cavaletti

Leg de cavaletti bij onervaren paarden langs de lange zijde, hierdoor hebben de paarden minder kans op uit te wijken. Je kunt de cavaletti ook op de grote volte leggen, één bij de E, één bij de B en twee op de middenlijn.

Maar ook kun je cavaletti in een bochtje leggen, let er op dat het midden ongeveer 1 meter is. Hierdoor kun je veel variëren door de bocht iets te verkleinen of te vergroten.

In de dagelijkse training gebruik je de cavaletti tussen de normale oefeningen door, focus niet alleen op de cavaletti.

Met het trainen van de cavaletti train je direct een mooi ritme, kom je met een onregelmatig ritme in zal het paard snel struikelen.

Begeleiding met cavaletti

In het begin zal het wat zoeken zijn naar de juiste afstand, het ene paard heeft een grotere pas als de andere, zorg dat er iemand naast staat die je even helpt!

Door regelmatig de cavaletti te gebruiken in je training zal je hier zeker met wedstrijden veel plezier aan beleven.

Durf je dit in het begin niet zelf te trainen dan is het raadzaam dit te doen met een goed geschoolde instructeur die weet wat hij of zij doet. Let er op; een instructeur wedstrijdsport dressuur ORUN is hier standaard niet voor opgeleid!

Cavaletti training met Lammert Laseur

Lammert is all round opgeleid op de klassieke manier en was de dressuur ook erg belangrijk naast het springen. In zijn begin tijd was je verplicht om naast de klasse waarin je sprong ook in de deze klasse dressuur moest rijden.

Wekelijks lessen steeds meer dressuur ruiters bij Lammert, dit varieert van beginnende ruiter tot en met Grand Prix ruiters.

Aanvragen les……

 Tips voor cavaletti training

  • Een springbalk is 3 meter
  • Stap: ruimte tussen 2 balken/cavaletti 70 cm
  • Draf: ruimte tussen 2 balken/cavaletti 1 meter
  • Draf: ruimte tussen 2 cavaletti hoog 90 cm
  • Passage: ruimte tussen 2 cavaletti hoog 70 cm
  • Galop: ruimte tussen 2 balken/cavaletti 3 meter

Deze afstanden zijn voor een paard met een gemiddelde pas, paarden met een grotere pas of pony’s uiteraard aan passen.

Ga niet direct fanatiek van start maar bouw rustig aan op.

Een galopbalk op de diagonaal is een goede oefening voor het trainen van een galopwissel.

Train minimaal één keer per week cavaletti, dagelijks in de training opnemen is helemaal ideaal!

Succes!